30.10.14

Wedding #2: Baju akad nikah dan sanding DIY (untuk disewaaaaaa vrrommm)

Assalamualaikum.... Happy lunch hour ^_^.. arini iols lunch lauk pauk lebeh dinner smalam je. ikan kembung 3 rasa, dging cincang bersalut telur and sayur air..mabeles (puji diri sndiri).

 btw today i nak review my wedding kurung moden and drezz.wahh cenggituuu. pes of oll,few months b4 getting married i decided "xnak ambik pakej bridal" wapun mgkin lebeh jimat.mungkin jelah uols.heee i tink i can smile now bcoz budget diy ol things still under control.hihiks.

so mase pergi bandung february lepas i bought the kains. kain untuk baju akad nikah laki pompuan and kain untuk sanding laki pompuan. i oso fix my decision akad nkah memang nak putih sebab putih adelah suci and xtau bile da nak pkai putih semua dr atas ke bawah (tunggu kain kapan jelah)opss.jd mse akad memang nak pkai putih n apek must agree with me..tdak boleh kata tidak.ahaks. jadi smpai dibandung (xbuat lg post ke bandung!!) ari kedua serbu pasar besar untuk ushar kekains. bende prtama nak beli adelah lace, important thing okeyy.lace yg akan menaikkan kain tu..sbb akad nikah kurung moden aku memang xnak sarat over da heat jadik lace aku beli semeter je.beli lace yg da siap bermanik.smeter rasenye rm50/rm60 duit mesia.lupooo tp aku ade note on my book lah.(buku sgt penting stat dr stat aku plan nak kawen) segala2 nya aku tulis situ even prasaan dan angan2 dan hrga dan bajet dan semuanyaaaaaa.

 cari kain bju melayu u apek, aku xnak kain licin yg nmpak lembik (pdhal bkn aku pkai) aku cri kain yg keras tp lembut.susah gak trun naik trun naik floor.las2 jumpa tp kaler die pearl white.aku plak off white.total set bju akad nikah kami 100/200 lebeh je xsilap.murah gilosss.lace tu kat jakel mahuuu smeter beratus ratus. smbil tu ushar kain n lace baju sanding tp geramm xde lace yg lawa menarik hati ekot warna yg nak..aku nak kaler hijau senanye sanding, bkn emerald gree bkn jgak hjau pucuk pisang bkn jga hjau pastel tp hjau yg yakin pasti keras lembut.arghh susah nk descrbe.ade lam fon ni ha.tp sbb xde lace kaler tuu kalau ade pun hjau emerald.aku xnak sbb emerald green so in nowdays(aku xupdate).jumpa lace yg full mksudnye xde kosong, memang full lace sbb aku berhajat xnak letak beading.ihiks..nak simple kan.



 hari ketiga pergi lagi psar baru belilah lace kaler mustard yellow, ade 2 kaler lace ni xsilap pink belacan and yellow mustard.aku nyaris ambik pink belacan sbb aku suke kaler buruk..tp di pengaruhi oleh org sekeliling aku pun beli yellow mustard.senang je nk match dgn baju laki.aku beli lace 2 meter, sifon 8 meter,satin 2 meter and bridal satin u laki 5 meter.kain sume jnis yg bidang bsar.(terlebeh lebeh da senanyeeee).

total semua rm300xx kot. dat time apek xtau pun yg baju kwen kami da bertukar kaler hahahha aku xtnye die pun.aku sndiri pilih n beli.but i noe he will agree my choice.lgpun die putih so xde lah risau kaler ape jd pilihann.mihmihmih bulan 3 trus hantar kat tailor siam yg jahit kat butik di kota bharu klate.cheteh recommend sbb kwn die salu jahit kt situ cntik...so b4 tu aku p umah kwan die tgok baju adik die yg tunang okey jahitan semua.aku da ade cntoh design n bju yg aku nak.tnggal tnjuk n wasap kt die jelah.bulan 3 uolss nak kwen bulan 8 kot.siap aku ckp nak ambik bulan 5 supaya aku boleh tgok n oter mne ptot lgpun aku jarang blik klate..


 bju apek jahit ngan baju aku.baju die sume xde pesak tu nak berbody lah katakan. (disebabkan baju kwen gigih lah laki iols bina badan).baju nkah xde butang smapi bwah bju snding butang smpai bwah sbb bridal satin material die susah nk sarung.xde pesak u noe lah baju fit.baju akad aku design sndiri, nak kurung moden, bawah bentuk V and kain kembang2 xnak labut seret.. baju snding aku nk dress biasa je.simple n lace kat atas tu.pening gak tailor sbb mcm2 aku mntak n ajar kt wasap.hahahaha.i noe they annoying with me.LIL BIT. da smpai key el siap sume rase kene touch up ngan manik sbb ade yg aku nak tailor xleh buat ='( die ckp kene org jahit manik buat.die tahu jahit baju je.total upah jahit baju apek 2 psang rm300. upah jahit 2 baju n veil aku rm300 jgak xsilap. jahit manik kt team raudhah kimi yg jual tdung n veil tuu rm200..manik skali ngn veil tp simple je x heavy. veil u akad nikah beli kt raudhah rm170.



ni baju akad nikah.ade reben besauu atas bahu.lace di tgan smpai siku and lace kt bawah depan belakang..baju lelaki pun bju melayu xde pesak..material bestt sjuk..ihikss.
ni baju sanding.mustard yellow..sume ni iols design sendiri.ahaks design ke? tambah tang tu tambah tang ni.ekot sesedap mata.beading iols memang xnak senanye kaler mencapub tp yg jahit ltak jgak cekelat.iols nk beads ijau senanye tp xpelah sbb cntik jugak.ahaks.. btw..sesape nk sewa pun boleh.murah2 je kite kasik sepasang ngan laki or pompuan saje pun boleh, nk tlong bride-to-be yg save budget mcam itteww.area kL and selangor bleh jumpa tgok try.klate pun boleh jgak.selain ngeri tu kte cube berbncang.saiz S/M.tnggi iols 160cm.tp meleret kain belakang..interested bleh whats up or msg Fatin 0176197219..hrga untuk dress/ sepasang pengntin prempuan je rm150.if 1 set ngan laki include tanjak samping rm200.murah n jimat compare jahit n upah sndiri and sewa ngan bridal.u think u decide u choose u happy.ihiksss. Xx, Fatin

7 comments:

  1. salam sis. blh saya tahu kat area mane (specific) tmpat jahit baju tu ? tq in advance ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam sis, sorry in advance.. sbenarnye jahit ni kt org thai yg duk area wakaf bharu kot.tp currently da xleh kntek dorang n xtau same ade dorg ade sini ke x sbb dorg jenis blik thai berbulan2 n pindah2..no fon pun xleh da sye kntek nk jahit baju..

      Delete
  2. Assalamualaikum sis.. maaf bertanya. sis masih sewakan set baju sanding sis nie ke? n baju nikah sis sewakan x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam. ye sis masih available untuk di sewa, baju nikah pun di sewakan juga =)

      Delete
  3. salam sis.. bole Tanya material utk baju dress mustard yellow tu.. bhgn skirt dia guna kain jenis apa ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam.sorry baru bce komen..chiffon

      Delete