15.11.14

awakkkk

Assalamualaikum... semalam bace belog beberapa belog yg bagi aku puitis tapi sentiasa bg pengajaran. bile mane aku cakap aku kecil nak jadi besar. bile mane aku sekolah nak masuk universiti. bile mane aku universiti aku nak keje. bile mane aku keje aku nak duk rumah keje sendiri. bile mane aku bujang aku nak kawen. bile mane aku kawen aku nk bekeluarga. bile mane aku bekerlauarga aku nak bahagia. bile mane ni sume aku je ke?kite semua same je. bile mane ni sume boleh dapat ke ssemua?boleh sampai lupe kun fa yakun. bile mane ni sume boleh ke penuhi?boleh kalau paham ape itu takdir. bile mane ni sume aku kau die semua akan rasa yang pastinya bile di mane siapa bagaimana DIA saja yg tahu.mudah kan kalau semua paham yg satu ni. bila mane kau aku dia paham kau aku die akan berhenti merungut, merintih, meminta minta dan mungkin menzalimi.. kenape pilih susah sukar kalau boleh senang?buka minda buka hati bersihkan semua pasti tenang dan bahagia.itu saje sebenarnye aku kau dia semua perlu.. P/s: dulu pakat tanya bile nak kahwin?sekarang pakat tanya da ade anak?bile nak ade ec?chill..ko jawab je ape kau suke janji best.pling simple "cube awaaa tanye Allah da dpt jawapan awaa bitau saya pulak" hiksss XX, Fatin

12.11.14

Wedding #3: Goddies for Wedding (paper bag)

Assalamualaikum.. xtau mcam mane nak start but let me tell u.planning iz da best part in wedding. memang nampak kelam kabut etc tp start awal sikit sikit lame lame konpem ok.for me awal taun da stat skit skit even no actual date have been decided. bile da goggle cari ape yg uols berkenan n mahu untuk ur wedding.lg bgus memang da ade lam kpala yg mcam mane uols nak.step lepas tu survey n cari barang2 yg nak.sbb iols da lame nak paper bag diy jd iols survey paper bag murah murah yg mane menarik hati.terjumpa 1 page fb yg siap print kt paper bag.tempah 1000 lg murah, 1 pcs=13sen je kot lebeh kurang untuk printed berkaler.iols ambik 1000, combine dgn chelong.iols 600 chelong 400.print lain2 design no hal pun hrge tetap same.name fb "Kad molek" xsilap..lupe sav plak sbb so much online shop iols survey.kikikih thid time dun want talk too much hmm meaning dat writing too much.haussss tau x nak bace semula.hahahhaha..
Yang untuk rombongan lelaki iols bg yg paper bag keras skit.kgkwan pun same.isi je lain skit tp sbb byk gak lebeh so sume dpt samee.hehehe. *sebabkan ade lebeh yg diy iols mcam terpikir spatotnye bg untuk rombongan laki malam nikah tu sekali.kire 2x bg goddies lah.malam yg diy tu and siang dorang dpt yg keras tu* heee siapa tauu i buat terlebeh lebeh.or org yg bg jimat sangat.hahaha ade jgak iols ternampak kwan apek kapel dtg dpt satu je.heeee.iols xprasan sume tu.ya ampunnn.not my control da.maap maap* Isi dalam tu seperti gmbar di bawah.huuu. goddies thingy inside like waffle, twiggies,bekas love, bekas bulat, gegula and bantal kecik. total oder 700 waffle and 200 twiggies. dalam twiggies tu ade 2 ketol..paper diy ade 600pcs and paper bag keras 300pcs. so memang oder roti lebehhhhhhhh naseb baikk sebab the toyolsssssssss suke sgt ngn waffle n twiggies.belum pape da ngap ngap.sebab rajin and they helped me tooooooooo much jdik isokeyyyy..opkos need to upah with love.huhuhu sanggup ponteng sekolah sbb nk tlong moklang buat goddies..
iols bg gegula letak lam bekas bulat and roti gardenia waffle untuk paper bag. gegula dalam bekas love and roti twiggies dlm paper beg keras n bantal untuk gntung or letak peniti.nak tempah iols buat pun bolehhh.hehhehehe Xx, Fatin

30.10.14

Wedding #2: Baju akad nikah dan sanding DIY (untuk disewaaaaaa vrrommm)

Assalamualaikum.... Happy lunch hour ^_^.. arini iols lunch lauk pauk lebeh dinner smalam je. ikan kembung 3 rasa, dging cincang bersalut telur and sayur air..mabeles (puji diri sndiri) btw today i nak review my wedding kurung moden and drezz.wahh cenggituuu. pes of oll,few months b4 getting married i decided "xnak ambik pakej bridal" wapun mgkin lebeh jimat.mungkin jelah uols.heee i tink i can smile now bcoz budget diy ol things still under control.hihiks. so mase pergi bandung february lepas i bought the kains. kain untuk baju akad nikah laki pompuan and kain untuk sanding laki pompuan. i oso fix my decision akad nkah memang nak putih sebab putih adelah suci and xtau bile da nak pkai putih semua dr atas ke bawah (tunggu kain kapan jelah)opss.jd mse akad memang nak pkai putih n apek must agree with me..tdak boleh kata tidak.ahaks. jadi smpai dibandung (xbuat lg post ke bandung!!) ari kedua serbu pasar besar untuk ushar kekains. bende prtama nak beli adelah lace, important thing okeyy.lace yg akan menaikkan kain tu..sbb akad nikah kurung moden aku memang xnak sarat over da heat jadik lace aku beli semeter je.beli lace yg da siap bermanik.smeter rasenye rm50/rm60 duit mesia.lupooo tp aku ade note on my book lah.(buku sgt penting stat dr stat aku plan nak kawen) segala2 nya aku tulis situ even prasaan dan angan2 dan hrga dan bajet dan semuanyaaaaaa. cari kain bju melayu u apek, aku xnak kain licin yg nmpak lembik (pdhal bkn aku pkai) aku cri kain yg keras tp lembut.susah gak trun naik trun naik floor.las2 jumpa tp kaler die pearl white.aku plak off white.total set bju akad nikah kami 100/200 lebeh je xsilap.murah gilosss.lace tu kat jakel mahuuu smeter beratus ratus. smbil tu ushar kain n lace baju sanding tp geramm xde lace yg lawa menarik hati ekot warna yg nak..aku nak kaler hijau senanye sanding, bkn emerald gree bkn jgak hjau pucuk pisang bkn jga hjau pastel tp hjau yg yakin pasti keras lembut.arghh susah nk descrbe.ade lam fon ni ha.tp sbb xde lace kaler tuu kalau ade pun hjau emerald.aku xnak sbb emerald green so in nowdays(aku xupdate).jumpa lace yg full mksudnye xde kosong, memang full lace sbb aku berhajat xnak letak beading.ihiks..nak simple kan. hari ketiga pergi lagi psar baru belilah lace kaler mustard yellow, ade 2 kaler lace ni xsilap pink belacan and yellow mustard.aku nyaris ambik pink belacan sbb aku suke kaler buruk..tp di pengaruhi oleh org sekeliling aku pun beli yellow mustard.senang je nk match dgn baju laki.aku beli lace 2 meter, sifon 8 meter,satin 2 meter and bridal satin u laki 5 meter.kain sume jnis yg bidang bsar.(terlebeh lebeh da senanyeeee).total semua rm300xx kot. dat time apek xtau pun yg baju kwen kami da bertukar kaler hahahha aku xtnye die pun.aku sndiri pilih n beli.but i noe he will agree my choice.lgpun die putih so xde lah risau kaler ape jd pilihann.mihmihmih bulan 3 trus hantar kat tailor siam yg jahit kat butik di kota bharu klate.cheteh recommend sbb kwn die salu jahit kt situ cntik...so b4 tu aku p umah kwan die tgok baju adik die yg tunang okey jahitan semua.aku da ade cntoh design n bju yg aku nak.tnggal tnjuk n wasap kt die jelah.bulan 3 uolss nak kwen bulan 8 kot.siap aku ckp nak ambik bulan 5 supaya aku boleh tgok n oter mne ptot lgpun aku jarang blik klate.. bju apek jahit ngan baju aku.baju die sume xde pesak tu nak berbody lah katakan. (disebabkan baju kwen gigih lah laki iols bina badan).baju nkah xde butang smapi bwah bju snding butang smpai bwah sbb bridal satin material die susah nk sarung.xde pesak u noe lah baju fit.baju akad aku design sndiri, nak kurung moden, bawah bentuk V and kain kembang2 xnak labut seret.. baju snding aku nk dress biasa je.simple n lace kat atas tu.pening gak tailor sbb mcm2 aku mntak n ajar kt wasap.hahahaha.i noe they annoying with me.LIL BIT. da smpai key el siap sume rase kene touch up ngan manik sbb ade yg aku nak tailor xleh buat ='( die ckp kene org jahit manik buat.die tahu jahit baju je.total upah jahit baju apek 2 psang rm300. upah jahit 2 baju n veil aku rm300 jgak xsilap. jahit manik kt team raudhah kimi yg jual tdung n veil tuu rm200..manik skali ngn veil tp simple je x heavy. veil u akad nikah beli kt raudhah rm170.
ni baju akad nikah.ade reben besauu atas bahu.lace di tgan smpai siku and lace kt bawah depan belakang..baju lelaki pun bju melayu xde pesak..material bestt sjuk..ihikss.
ni baju sanding.mustard yellow..sume ni iols design sendiri.ahaks design ke? tambah tang tu tambah tang ni.ekot sesedap mata.beading iols memang xnak senanye kaler mencapub tp yg jahit ltak jgak cekelat.iols nk beads ijau senanye tp xpelah sbb cntik jugak.ahaks.. btw..sesape nk sewa pun boleh.murah2 je kite kasik sepasang ngan laki or pompuan saje pun boleh, nk tlong bride-to-be yg save budget mcam itteww.area kL and selangor bleh jumpa tgok try.klate pun boleh jgak.selain ngeri tu kte cube berbncang.saiz S/M.tnggi iols 160cm.tp meleret kain belakang..interested bleh whats up or msg Fatin 0176197219..hrga not more than rm200.murah n jimat compare jahit n upah sndiri and sewa ngan bridal.u think u decide u choose u happy.ihiksss. Xx, Fatin

15.10.14

Wedding #1: Pelamin simple but sweet

Assalamualaikum. stori pertama psal wedding pelamin??y? sebab ambik mase paling lame untuk aku decide and pilih.gah seriously dari stat planning nk kwen aku trus usahr bridal memane je kt fb dengan list bagai.dan sebab nak pilih pelamin macam nak pilih somi.opss sori slah.pelamin adelah main course mase kwen kan?kan?cantik di mata kite penting sbb kite nak duduk kt situ bkan org lain.aku ni jenis suke simple and aku xsuke serabut kaler maler..byk yg aku bkenan kaler soft krim n putih je.aku xsuke cam dedulu ade kaler maler di pelamin same plak ngan baju..heee ok first ushar n gogel pelamin camne n design camne yg pling berkenan di hati atau if da ade lam otak nk yg cmne just draw spaya nmpak ape kte nak.itu pling pnting.da jumpa design yg berkenan di intenet ke majalah ke save n keep it as reference.
ini contoh pelamin yg aku nak/mahu/suke and pic ni aku anta kat sume bridal yg da dipilih ditapis to ask the price..rata2 bg price 1500 above untuk pelamin ni.hanya pelamin shaaja ye..harga penting tapi lg penting kpercayaan kite sbgai pengantin ni. takot jadi mcam2 so aku xbook awal..survey penting bagi harga n pling penting ushar sume pic yg di haplod di fb bridal2 tu dulu.menepati citarasa ke tidok.*TIPS* jangan asal murah je rembats atau mahal je rembats.ushar n survey survey sehabes daya.tanya sepuas hati dulu.hahahaha *aku le tuu*
aku suke tgok kaler pelamin ni.serious.xde banyak kaler.mcam aku nak white ade green skit or krim n green skit2..design mcam pic atas.aku send kt bridal jugak for the theme.heheheks.ni kire last decision da.nk kirenye byk gak gmbar pelamin lam fon aku untuk di tapis ke peringkat akhir.da je;as n nyata aku nk kaler krim n green je.
inilah pelamin aku.pic ni ambik mase lampu background x on.aku suke kaler n design wapun xsame 100 percent tp aku puas hati..ade gak bunga pink skit2 wapun aku da ckp nak bunga all white or all krim tp xpelah xnak fussy sgt.eh..bkn fussy ke?aku byk kali follow up kot ngan akak bridal ni sbb aku risauu.serius.akak da beli kain?akak same cmni tau?wassap lg pic.rse lebeh 10x aku anta pic same.haha die kan byk customer tkot lah akunye tertukar ke kucar kacir plak.aku ambik bridal same mase wedding chelong sbb aku nmpak depa buat keje n akak nada tu pun ok.spotim.wapun ari die psang aku xde kat umah pun nk monitor.so bile da siap aku rase ala nape space cam kecik.mlas nk cmplaint sbb aku balik da siap kannnn.tapi overall aku sukeee n puas hati..nampak simple n sweet.sesape kat kawasan klate bleh cari search nada bridal.harga puas hati x cekik darah.
ni pic mase ade lampu liplap liplap anak mami..off lampu atas saje nk kasi efek lampu kaler2. (naseb jumpa lam fon)aku ambik lepas die psang kot.
ohh did i mention i only ambik pelamin with dat bridal, jimat uols n plus i mcam wahh super duper rajin to DIY but unlucky i dun hav enuff time.so lucky me ade kak bik and mokda to help decorate bilik pengantin..seriously 1 week b4 wedding i dunno wat to do but stat 3 days before xckup tgan plus dun have so many hands.hahaha.hands sume kene pi masak.well well. tp syukur sume selamat and nomey..simple n comey.i just can say yesss bcoz dis iz enuff to me.bilik nak make up je pung n org dtg masuk blik tgok pengantin.ihikss.kalu ramai helper n u tink u can do it.just do it.kain sume tu aku pinjam aila punye psal mak die diy je pelamin die jd byk kain.aku byr pengeras skit kt mak die wapun mak die kate xpyah byr..so modal aku tu jelah.bunga2 memang ambik n gune yg da ade. to be continue next thing.Inshallah =) Xx, Fatin