11.11.16

dugaan as cyst-er and operate endometriosis

Assalamualaikum..


first of all malas gile nk menulis n buka blog. second xtau nak tulis ape..third xtau camne nak elobrate ape yg nak tulis. tajuk pun xtau..


ok sume bermula January 2016 kot or february, i had period pain yg teramat dasat..jarang lah nk senggugut smpai xleh bngun camtu.so pergi klinik private. some kate mybe pregnant some kate ade cyst.lepas abes senggugut iols watlek wat peace. xde risau ape da. being fatin hamama i ade ignorance yg tinggi, i dun think n dunt waste my time to think and xkesah sgt bout not getting baby.. mcm org duk ckp da stahun lebehe kwen kan.

for me usaha Allah belum bagi rezeki, doa n usaha nnti Allah bg.inshallah.

March 2016, first time dlm idop dewasaku aku xperiod..xpernah2.April 2016 opkos cek upt ngative. mgharap? upt ngtive memang xla mgharap. so Allah bukakan hati g klinik ksihatan ampang. Allah make it happened.sbb aku susah sgt nk g klinik. bile pergi kk doctor tnye mcm2 n esok suh dtg lagi sbb die syak pregnant luar rahim. risau jgak lah kan.bahaya kot.tp upt negative.kalu luar rahim upt positive. esoknye g scan doctor bg surat reference suh g hspital. malas nk g hspital esoknye ajak apek cari klinik yg bleh scan 3d/4d yg nmpak muka baby terang2 tu.klinik fauziah ampang. jumpa doctor n tnggu yg scan tu. bile scan yes cnfirmed ade cyst dalam rahimku..xtau nk bersyukur ke x.sbb syukur bkn luar rahim.dlam mse yg same cyst tu ape?bahaya ke?xtau pape.blurr.tp yg scan tu kate xpe xbahaya nnti hilang sndiri. tp doctor tetap suh g spital bg reference letter.n ckp for me u shud go hspital sbb u da kwen dekat 2 taun.cyst ni bleh jd bahaya jgk.cuak trus... >.<




esoknye suruh apek g spital ambik appointment kt O&G tp nurse tu suh dtg sendiri mlm ni gak sbb mengndung luar rahim.die refer surat KK bukan klinik fauziah.Malam tu kene g PAC.xpsal2. tp malam tu eloknye period untuk bulan april..kire sbulan memang xpeod la.pastu explain kt doktor n nurse kat PAC tu dorang suruh g emergency.so nnti doctor kt emergency bleh refer kt klinik O&G. explain sume kt doctor emergency die tnye mcm2 n die tlis surat baru untuk di refer ke klinik O&G.


start ke klinik O&G untuk first appointment , jumpa doktor biasa dlu n die check scan dari bawah (for first time) scared duh! org ckp pap smear cmtulah. xsakit pun senanye.cume maluuu nseb doktor pompuan. dan die knfem i had cyst..die pun explain apekah itu cyst.....byk sgt die explain smpai cancer, endo, fibroid.mine mgkin endometriosis. ambik darah etc. mase tu rase sebak tp buat buat rileks n cool sbb da paham da.apek ade teman, docktor suh panggil tp i think xyah sbb nnti terus aku nanges sebak lak ble die ade sekali.huhuhuuuuuuu


next appointment date again hujung bulan 4 dengan doktor pakar.doc liza.. first jumpa rase doktor ni otai n slamber.die ckp je tnpa lapik2.direct suh goggle je ape xpaham. die scan n ckp endometriosis ni blabla.lukis lg skali rahim wanita.ok paham. dan die trus tanye u nk buang or simpan.xde cara lain da selain operate untuk buang.mse tu erkkkkkkk. da la gi sorang.omg..omggg.doctor liza trus ckp ble nk operate? bulan may i da full dgn opration. june ke atas anytime.tp mse tu june bulan puasa.dala xdecide n pk nk oprate ke x.tp xde choice kene oprate gak.terus kene bg date plak...Allah permudahkannn sgt.trus bg date lepas raya.doctor trus set date operation 27 July 2016. seminggu lepas raya..


klua bilik doctor blurrr jap n kol apek inform.oprate je jalan untuk buang cyst endo 5cmX4cm.

rush ambik ma kat klia plak n xpk ape da..cite kat ma etc.


lepas raya seminggu g spital msuk wad pagi, berdebar Allah je tahu..xpernah msuk wad seumur hidupkuuuu..around 10 lebeh doctor liza dtg n cek dlu sbelum proceed sbb esok nk oprate. skali iols batuk2 n xbrape sihat.so die posponed operation 1 mggu lg jd kluar wad dpt mc 2 ari sbb demam.. xjd berdebar huhu sbb opration ni elektif bkn emergency tkot kuman lain plak yg pergi ke rahim.



3 ogos maka daku pun masuk wad. da tau procedure senang sbb last week serabut skit xtau cara msuk wad. trus mntak kelas pertama.doc liza pun approved..cek dlu batuk da kurang or xde sgt.plik jgak taun ni batuk teruk kot.ble batuk tu sakit tekak lain macam. jumpa pakar bius sume explen. duk wad klas 1 ni best sbb apek bleh ade stiap mase..i need him.petang tu nurse cek suhu, suhu naik.doc liza kate ambik skali lg malam kalu demam gak esok oprate pospon lg..malam tu nurse2 very helpful.suh mandi dulu baru ambik suhu. suh mnum air byk2 bg sejuk badan. aku mnum air badak la 100plus la n mse nurse ambik suhu malam tu try byk kali nk bg suhu kurang. naik skit lpas mghrib tp around kul 10 da normal.


bermula lah minum ubat bersihkan usus dan berpuasa. puasa xbleh makan minum. tp kencing n cirit birit non stop sbb nk clear kan segala yg ade dlm perut.. oh seksa jgk tu..nk tido xleh sbb ulang alik ke toilet. kt tgn masuk air. mase tu doa non stop n tertdo pkul brape xtau. aku suruh apek balik malam tu sbb aku sihat lg bkan xleh bgun ke ape. bg die blik tido atas katil.



esoknye aku bgun sbuh awal jgak. sbelum kul 7 nurse da dtg buka lampu tgkap sume n mntak aku mandi sbb nk cek suhu. mse tu gak die ckp aku oprate pagi ni..haaaaaaaaaa??? terkjut gile sbb baru iul 7 kan. da siap mandi pkai bju opration.blur n sempat wassap family grup ckp nk msuk opration da. chechiq tnye apek ade x. kene ade sesape in case jd pape susah. trus kol apek inform da nk msuk opration.smbil emo sbb die xde mse tu (pdhal aku suh die blik malam td)


mase tu gak la air kt tgan da bam.bengkak air xmsuk. aku da ketar2 sjukk pepagi plus kne pkai bju nipis.sister dtg msukkan air kt tgn lain.rush nurse tolak ke opration room sbb da lambat. mse tu doa doa selawat2 xtau nk describe cmne da.msuk dlam tu org lain plak tolak ke opration room smbil tnye mcm2.
smpai kt blik tuu sbijikkk mcm dalam cite medik matsalleh tu.dorg rmai lelaju buat tu buat ni. lampu2 kat asta muka.pkar bius tnye mcm2 n tgur.yg lain nk buka baju nk letak mcm2 kt dada la.aku da segan sbb lelaki rmai kot =((( pastu die ltak oksigen kt idung kot.smbil ckp2 ngn aku n ckp aku jgn pejam..tp lepas tu aku da padam.

lame aku sedar tp mata xleh buka lg..aku mcm teringat 1 blog cite psal die oprate die nanges2 sakit.aku sdar mcm terekot die aku jerit skit ckp sakit2.mse tu doktor or sape dtg tnye sakot kt mne.aku tnjuk perot.pastu aku dgr die kate tmbah etc2 tp mata aku buka xbuka.sdar xsdar sgt. skali lg aku padam.


lepas tu da kul 11 lebeh or 12 cmtu aku dgr name aku dorg pnggil n kejut aku.aku buka mata tp berat sgt nk buka mata mcm biasa. dorg tolak kluar, nurse wad da tnggu kt luar n aku dgr n nmpak somi aku depan pintu opration tu..dgr die pnggil chelong..chelong pun ade.tp aku xleh buka mata sgt.


smpai wad aku smbung tido, muntah, tido muntah.minum muntah. never stop muntah. n upenye kncing pun dorg pkaikan wayar. aku xtau lah aku kncing ke x.muntah memang xstop smpai ptg.doktor dtg yg oprate aku doctor liza n doctor susanti yg jaga wad.die explen psal endo aku. ade dedua belah. 1 kecik lg, 1 lg yg da scan sbelum ni. dorg kluarkan mne yg ade n boleh.doc ckp aku kne pregnant cepat kalu x nnti akan ade smula endo tu (darah period yg xklua abes msuk ke dlam rahim).


doctor kate nnti yg tu bncang smula.. n doc bagi ubat muntah..malam tu apek teman n esoknye if da berak n kncing normal lpas kluarkan wayar tu bru bleh blik.Alhamdulillah tghari aku da berak n kncing. petang tu aku da bleh balik. mekda pun dtg melawat n trus balik umah.chelong msak kan untuk weols.

maka bermula lah pantang day n mc 2 weeks lebeh doctor bagi..xboleh buat ape duk umah je n makan ubat xmiss.pling pnting untuk ubat luka. tp aku xpntang sgt 10/8 celebrate besday apek klua klcc ade order and mekda blnje makan kt dolly dim sum. alang2 memang nk blnje apek makan n suprise him dgn belon n choc banquet.

18/8 camtu aku period.memang mase oprate tu date aku period around dat date ngam lepas oprate.lgpun doctor wat hcg skali mse oprate. hcg pembersihan tiub fallopio.sume doc ckp ok cume sbelah bgkak sbb cyst kot. aku doa doa doa smoga aku trus lekat mcam blogger mother of two.. lepas skali period die trus lekat. aku mkan ubat doktor, mkn habbatus sauda, makan mab (sbtol xabes), pati delima gulsan.

mase badan aku lemah aku salu rase terganggu memalam. susah tido. mudah terkjut tgh malam etc. aku da plan sbelum stat keje nk blik klate sbb mc lame kan.g berubat ape yg patot sbb mse bdan lemah mcm2 bnde bleh kacau kite.


doa doa doa.bnde paling aku rse aku ubah lpas blik imkk adelah aku jd lebeh positive,lebeh semangat, lebeh dekat dgn Allah. ble penat stress sume aku ngadu kt Allah. solat dhuha solat sunat taubat n bce quran jgn tnggal. ble da salu buat jd istiqamah..ble istiqamah xbuat rase xcomplete mse tu la keikhlasan kte. ni aku dpt dr IMKK dok azizan. nk sesuatu kte kene salu mintak ngn Allah. nk mntak n dpt kte kne byk memberi, sedekah sedekah. jaga hubungan dgn suami, ibu bapa, mertua, kuaga..jgn tnye brape kali aku nanges mse solat, nanges mse tadah tangan sbb mse dlu aku doa xde feel. lpas g imkk aku blaja doa dgn Allah ibarat kte mintak sesuatu merayu2 dgn Allah smpai rse kte lemah n xterdaya sgt.pling penting redha.. redha yg xpernah rse skit pun menyesal, tpksa or xsbar.. redha yg pasti Allah akan kabulkan jgak sume doa tu.


Alhamdulillah..Alhamdulillah...Alhamdulillah.. rezeki lepaas oprate sbgai personal shopper bertambah2 wapun mode on butik cafe dah xterjaga n kne let go tp Allah bg rzeki lain yg lebeh lg..xpernah terduga tp tnpa Allah sapelah kte.kerja kte hamba ni usaha doa doa tawakal.yg lain serah kt Allah. Kun fa ya kun..

Mse bulan 9 camtu on da way balik ke taiping, kami excident.aku kak ena tido. lori tukar lane scara tiba2.
mse tu aku terus doa, doa yg baik2 smoga ni ujian untuk kami dpt yg lebeh lg.


Syukur.. hari jumaat last day taun islam. 30/9/6 pagi2 Allah bg kami berita gembira.nikmat rezeki yg xterduga,, Sesunggunya Allah beri bile kite perlu, Allah maha Mengetahui segalanya..Allah beri bile kte redha atas segala ujianNya. Allah memakbulkan doa kami..saat tu terduduk sujud rase sayangnya Allah pda kami hamba yg lemah ni. suami pun menanges hepi.sjud syukur pda Maha Memberi nikmat.


malam tu bdan xsdap, tertdo lpas mghrib smpai kul 12 bru sdar nk smyg.mse tu bru ingt da miss period sminggu lebeh tp mgkin biasa sbb hormon lpas oprate mgkin xstabil lg.gune OPK mcm plik line naik 2 line. terang plak tu.aik xkan sbur lg..da lame xpkai OPK since tau ade cyst..btau somi, esoknye pepagi somi blik keje kul 5am die beli 3 UPT mcm2 brand..pkai yg biasa je dulu sbb mcm xla konfiden sgt, skali trus naik 2 line.Allahu trus g smyg.sblum smyang btau somi g tgok kt toilet...


Allah permudahkan segalanya dr awal smpai akhir rupenye Allah nak bg kami hadiah nikmat yg besar ni..yes, first time aku announce dlam blog ni.tau xde sape bace sbb tu brani heee n untuk dibace smula satu hari nanti kenangan terindah.. doakan kami aku suami dan zuriat kami sihat sempurna selamat sume dan dipermudahkan Allah smpai aku melahirkan. yes today 3 bulan da usia die. 12minggu 1 hari..mse first tau kami xbtau sesape, apek teruja btau kakak die tp 4 ari slepas tu. tu sbb aku mc ade appointment ngn doc liza...aku pun xinform sesape lg n inform ma je n adik bradik.




4/10 memang appointment ngn doc liza, doc pakar o&g yg operate n aku as patient die.bru je msuk die trus tnye abang ade skali x? die nak suh proceed next treatment mgkin nk buat iui or ivf sbb aku kne pregnant cepat2. tp belum smpat die ckp dgn details, aku btau doktor sbenarnye priod sye xdtg lg dis month..die tnye xpnah priod since oprate ke?aku ckp da skali lepas oprate. die pun tnye oh bulan ni?aah yes. u da check upt? da doc, positive.. tp xde g klinik sbb da tau ade appointment ngn doc..ohh ok jom kte scan.Alhamdulillah doctor angkat tgn tnggi2..she so happy too. mse scan yes da nampak pun awak baby.so small.mse tu 6 weeks 4 days..doc bg ubat n pnggil apek suh tgok skali. next appointment 7/11 plak.


7/11- we saw u so active, tendang2 kaki.u r complete now my dear.11 weeks 4 days. doktor suruh pergi buka buku pink kat kk ampang tp lepas tu follow up kt klinik O&G je..pas lunch n setel kami trus g kk ampang buka buku..Alhamdulillah..till now i still dun bliv, ade nyawa lain dlam perot ni..plis be strong mcm mommy..semoga Allah mudahkan n selamat kan kite dr segala kburukan. Semoga me n baby sntiasa dlam jagaan Allah.

I pray sume yg ingin menjadi mommy akan di murahkan rezeki dan di makbulkan doa soon.Semoga Allah memakbulkan doa dan impian sume wanita untuk menjdi ibu.

i sharing here just for me.if u my friend read this..plis pray for me n my baby. i x announce kt ig fb or twitter bcoz i have few friends yg msih ttc.few of them my close friend, my husband friend..i pray for them too. semoga Allah kurniakan mereka chelong kgkwan ku zuriat scepat mgkin..Allah yg maha mengetahui segalanya..much love XOXO.

hari jumaat hari mulia, semoga berita gembira ni menggembirakn hati2 smua org.dont lose hope....
besday taun depan i will received hadiah pling bermakna dlam hidup.inshallah ..









28.10.16

Vendor butik kelantan untuk di jual

Assalamualaikum...


Yes, Mode on butik kafe to let go di bandar kubang kerian.
hanya sambung  menjadi new owner.
semua barang dalam butik di letgo.

vendor2 da ready. 

Reason to let go: owner xbleh bg komitment n fokus kpda butik.
me at kL while cheteh busy with cool blog n other business.
 even ade staff pun boss still kne monitor tp itu msalah kami skarang.
xboleh fokus n commit.

anything sebarang pertanyaan bleh whats up or call 0199869389


Kalu boleh secepat mgkin n start november.

19.5.16

vendor butik calling di kelantan for slot hari raya

Assalamualaikum.. xjwab dosa, jawab sayangggggggg..


Sempena bulan puaasa yg ade lg 18 hari ni.
Mode oN vendor Butik cafe ade open for new vendor.

Yeahh bulan puasa kan bulan yg penuh berkat.
letak barang2 uols dan segalanye kami uruskan.
smpaikan pos ke cstomer gtuww.cari duit raya dengan berniaga
tp kekangan mase n tenaga, so ape lg?vendor butik tempat pling seswai.
Mode On vendor butik plaing best.


vendor vendor barang2 raya mcm baju, jubah, handbag,
kasut, aksesori dan sumeeeeelah boleh whats up 
0176197219 untuk details ye.




orang orang kelantan nk shopping raya
jangan lupeeeeeee mode on butik ade memacam brang best
yg meletops lg murah untuk hari raya ni.





Xoxo,
F


29.4.16

percutian ke krabi_ 3rd day_7Sunset

Assalamualaikum..

si cuba mengimbas kembali oliday ke krabi.
kalu bleh skank jgak sis nak pergi lagik..rinduu betol.eh.

7 island + Sunset di pulauu

Activity start kul 12pm.mcam biasa tour akan datng jemput 
uols di hotel.

so kul 11 kami klua g makan.try makana gerai pkcik
femes ni de[an klinik.sbb tghari xde org.
Inshallah islam sbb wife die pkai tudung.

nak try dr ptg smalam xbleh sbb full jaa dgn org.


wefiee seround

makanan sampai truss chus chass makann

selfieee 

ok tadaaaa menuuu nyee..ommelette with rice 50bath, chicken basil wit rice 50bath n tomyam seafood 90bath.
air memang air tu je ade free. 
tomyammmmmmmmm di powerrrrrrrrrrrrrrr.
worth byr rm90bath. da isi penuh, sedapp.perhh.
kalu set memang 50bath sume tp nak ala carte pun bleh.


balik ke hotel smula.ni duk depan lobby, nmpak lintas jalan je mcd, starbuck n 7eleven.
 kul 12 org tour dtg ambik.
lpas briefing n ambik tag tour jalan ke feri.
ade 3choice, long tail boat, speedboat n feri ade toilet.
kami ambik feri.mahal skit sbb xnak muntah.ehhh


view nak g jetty..perhh sgt.paya bakau.







nak naik feri kene naik perahu biasa dulu.feri xbleh rapat kan.


the journey so breathtaking









poda island

after that we go to island to sit and see the sunset.
walk and lepaking a while before boat come to take us.

and we have dinner dalam boat..lauk yg besttt tp i cannot makan byk sbb
boat yg stop bergelombang dgn ombak.heee

malam depa snokerlling again.depa tabur air glow dalam laut.
niceeeee view. and kami balik dalam kul 8 smpai jeti.
sbb sane kul 6ptg da gelap kan.

pastu ade lak pertunjukkan api di jeti.awesomeeeeee show.

balik rehat n rest..klua cuci mataa malam cari pancake n green tea.

Nite.

XOxo,
F


Ps: entry  ni lame da tulis tp terperap dlam box sbb xde ending.
lepas tambah ending skit trus pot.takot lupeeee.